boca vina dvije čaše s vinom na stolu povećavaju rizik od razvoja raka dojke povećava estrogen
FOTO: Guillermo Nolasco
ZDRAVLJE

Utjecaj alkohola na rizik od razvoja raka dojke

Iako se dugo vjerovalo da je umjerena konzumacija alkohola zdrava za organizam, istraživanja sa sigurnošću pokazuju da konzumacija alkoholnih pića poput piva, vina i žestokih alkoholnih pića, povećavaju rizik od raka dojke s pozitivnim hormonskim receptorima, tj. hormonski ovisnog raka dojke. Redovita konzumacija alkohola povećava tjelesnu težinu, razinu estrogena u tijelu, utječe na gustoću tkiva dojki, ometa antioksidativni obrambeni sustav, a sve to povećava rizik od razvoja raka dojke. Konzumiranje alkohola ne znači da ćete dobiti rak dojke, a nekonzumiranje ne može jamčiti da nećete, ali reduciranjem konzumacije alkoholnih pića smanjit ćete rizik.

By

Mamo

on

11/1/2023

Dugo se vjerovalo da umjerena konzumacija alkohola ima zdravstvene prednosti. Međutim, sve je više znanstvenih dokaza da je alkohol štetan za zdravlje, čak i u malim količinama. Čak i umjerena konzumacija alkohola povećava rizik od raka dojke kod žena.

Istraživanja pokazuju da konzumacija alkoholnih pića poput piva, vina i žestokih alkoholnih pića, povećavaju rizik od raka dojke s pozitivnim hormonskim receptorima (estrogen i progesteron). Alkohol također može povećati rizik od raka dojke, oštećujući DNK u stanicama.

Alkohol mijenja razinu estrogena, što može dovesti do promjena u gustoći tkiva dojke, utječući direktno na rizik od raka dojke. Jedan od rizika za rak dojke, koji je također povezan s hormonskim čimbenicima rizika od raka dojke, je mamografska gustoća dojki, mjera epitelnog i vezivnog tkiva u dojkama. Pokazalo se da uporaba alkohola modificira povezanost mamografske gustoće i raka dojke, ovisno o količini konzumacije alkohola. Istraživanja su pokazala vezu između konzumacije alkohola i većeg postotka gustoće dojki, naspram gustoće dojki kod žena koje ne konzumiraju alkohol.

Smatra se da konzumacija alkohola uzrokuje sedam od sto novih slučajeva raka dojke. Rizik od raka dojke može se značajno smanjiti jednostavnim smanjenjem konzumacije alkohola.

U usporedbi sa ženama koje uopće ne piju, žene koje popiju tri alkoholna pića tjedno imaju petnaest posto veći rizik od raka dojke. Stručnjaci procjenjuju da se rizik od raka dojke povećava za deset posto za svako dodatno piće koje žena redovito popije svaki dan.

Djevojčice tinejdžerske dobi koje piju tri do pet pića tjedno imaju tri puta veći rizik od razvoja benignih kvržica na dojkama. Određene kategorije nekanceroznih kvržica na dojkama povezane su s većim rizikom od raka dojke kasnije u životu.

FOTO: Unsplash

Konzumacija samo nekoliko alkoholnih pića tjedno (tri do četiri pića) povećava rizik od recidiva raka dojke kod žena koje su imale dijagnosticiran rani stadij bolesti.

Iako rizik nije velik, morate biti svjesne da odluka o konzumaciji više od preporučene količine alkohola dnevno ili tjedno, povećava mogućnost obolijevanja od raka dojke.

Kako alkohol povećava rizik od raka dojke

Razlozi zbog kojih konzumacija alkohola može dovesti do raka dojke:

- alkoholna pića su prazne kalorije i mogu dovesti do neželjenog debljanja. Višak masnog tkiva može povećati rizik od raka, jer se u njemu stvara estrogen,

- alkohol može povećati razinu estrogena i drugih hormona koji se povezuju s rakom dojke,

- alkohol može promijeniti način na koji žensko tijelo metabolizira estrogen što uzrokuje porast razine estrogena u krvi,

- visoke razine estrogena mogu uzrokovati da se stanice prekomjerno razmnožavaju i postanu kancerogene,

- razina estrogena viša je u žena koje piju alkohol nego u onih koje ne piju, što je povezano s povećanim rizikom od raka dojke,

- etanol iz alkohola ometa antioksidativni obrambeni sustav, sintezu i popravak oštećene DNK,

- tijelo razgrađuje alkohol u tvar zvanu acetaldehid koja može uzrokovati promjene u DNK, što može potaknuti odgovor u tijelu koji dovodi do razvoja kancerogenih stanica,

- konzumenti alkohola imaju veću vjerojatnost da će imati povećane količine folne kiseline, što može dovesti do povećanog rizika od raka.

FOTO: Cottonbro

Koraci koje možete poduzeti

Ako želite učiniti sve što možete kako biste smanjili rizik od raka dojke, ima smisla ograničiti količinu alkohola koju pijete. Najbolja opcija je potpuno prestati piti alkohol, ali ako planirate nastaviti piti, pokušajte piti dva ili manje alkoholnih pića tjedno.

Za većinu nas piće je društvena stvar. Smanjenje konzumacije alkohola ne znači smanjenje društvenog života ili viđanja sa prijateljima i obitelji. Bitno je smanjiti rizik od raka dojke i drugih vrsta raka.

Postoje mnoge opcije za pića koje ne uključuju alkohol. Danas postoje mnoge internetske stranice s receptima koje nude savjete za pripremu bezalkoholnih pića. Konzumacija bezalkoholnog piva, vina i šampanjca jedna je od opcija i široko su dostupni.

Zaključak je da redovita konzumacija alkohola može štetiti vašem zdravlju, što prije reducirate konzumaciju alkohola, smanjit ćete rizik.

Konzumiranje alkohola ne znači automatski da ćete dobiti rak dojke, a nekonzumiranje ne može jamčiti da nećete.

I dalje možete konzumirati alkohol u posebnim prilikama, samo ne dozvolite da vam to postane rutina.

Odabir zdravog načina života kao što je ograničena konzumacija alkohola, nepušenje, održavanje tjelesne težine i vježbanje, može pomoći u smanjenju rizika od raka dojke kod žena.